In verband met de zomervakantie zijn wij gesloten van zaterdag 27 juli 2024 t/m zaterdag 17-08-24 (Week 31-33)

Polyester

Polyester is een polymeer

Dit materiaal wordt gevormd door polycondensatiereactie van dicarbonzuur en een diol, of een polycondensatiereactie met carbonzuur of een alcoholgroep. Een bekende vorm van polyester is polyethyleentereftalaat, dat bekend is van de Pet flessen en voor het gebruik in kleding. Het is daarnaast een populair materiaal bij poedercoating.

Waarom kiezen voor coating met polyester?

Polyester poedercoating kan zowel in enkele laag als dubbele laag worden toegepast. In het laatste geval zal polyester de deklaag zijn. De kleur is variabel, het zijn met name de beschermende eigenschappen die een belangrijke rol spelen in de keuze voor dit materiaal. Hoewel de meeste toepassingen voor gebruik buiten zijn, kan polyester poedercoating ook zeker worden toegepast op objecten die binnen staan.

Onderscheidende eigenschappen

Polyesters kunnen zowel thermoplastisch als thermohardend zijn. Er zijn diverse manieren om dit materiaal te verwerken. Zo kan er een weefsel worden geproduceerd dat zich leent voor de productie van kleding. Daarnaast is het mogelijk om een spuitmachine te gebruiken met zowel een grote als een kleine pomp. Zo kunnen hars en een verharder naar een spuitpistool worden gepompt die voorzien is van een ‘cutter’.

Maatwerk poedercoating

Waayenberg Coatings levert polyester coating in alle standaard RAL kleuren, daarnaast is het ook mogelijk om kleuren op maat te mengen. Denk aan het gebruik van specifieke bedrijfskleuren. Naast kleur is het ook mogelijk om te coaten met diverse effecten die het aanzicht compleet kunnen transformeren, daarnaast is er een keuze in glansgraad voor een unieke uitstraling per project. Laat onze adviseurs je voorlichten over alle mogelijkheden.

Enkele of dubbele laag?

Hoewel polyester in enkele laag gebruikt kan worden, is het mogelijk om in combinatie met andere materialen unieke eigenschappen tot stand te brengen. Zo is er de combinatie van epoxy-polyester waarbij polyester de toplaag zal zijn. Epoxy is met name geschikt om corrosie tegen te gaan, maar leent zich niet als toplaag omdat de UV-werende eigenschappen tekort schieten.

Meer weten over polyester? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Contact opnemen