Voorbewerken

Een goed begin is het halve werk

Dit geldt zeker bij het aanbrengen van coatings op materialen als staal, kunststof of hard hout. Een coating heeft een goede ondergrond nodig om optimaal te hechten. Bij natte lak wordt het materiaal normaal gesproken eerst geschuurd, vervolgens wordt er een grondlaag aangebracht, daar wordt de uiteindelijke laklaag overheen aangebracht. Een intensief karwei dus, met poedercoating gaat dit proces aanzienlijk eenvoudiger met doorgaans lagere kosten. Hoe voorbewerking bij poedercoaten werkt leggen we in het kort uit op deze pagina.

Reiniging

Als eerste zal het te behandelen oppervlak grondig gereinigd moeten worden. Dit is een zeer belangrijke stap, die met nog meer precisie uitgevoerd moet worden dan bij natlakken het geval is. Wanneer er vuil achterblijft op het materiaal, dan vormt dit een barrière tussen het oppervlak en de coating. Verf kan achterblijvend vuil nog enigszins absorberen, dit is niet mogelijk met een vaste coating.

Naast oppervlakkig vuil zoals stof, olie en vet moeten ook mogelijke verfresten of een bestaande coat verwijderd worden. Wanneer er roest aanwezig is moeten we dit grondig aanpakken. Het is mogelijk om deze stap zelf uit te voeren. Wanneer dit geen optie is, informeer dan bij Waayenberg Coatings naar de mogelijkheden. Houd er rekening mee dat bijtende of schurende middelen gevaarlijk kunnen zijn voor mens en omgeving.

Hechting

Na reiniging kan het oppervlak geschuurd of gestraald worden, afhankelijk van het materiaal. Daarbij is het van belang om het materiaal niet permanent te beschadigen. Bij kleinere oppervlakken kan dit soms al met de hand en een stuk schuurpapier worden uitgevoerd, daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van een schuurmachine of een slijptol. Machinaal stralen behoort ook tot de mogelijkheden. Ook hier dienen stofresten weer grondig verwijderd te worden.

De kwaliteit van het voorbereidend werk bepaald voor een groot deel de duurzaamheid van het resultaat. Het team van Waayenberg Coatings informeert je graag over alle mogelijkheden, neem contact op voor meer informatie.

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Contact opnemen